Příprava ve french pressu
Co je french press? French press je perfektní vynález, pomocí kterého si doma připravíte kolikrát lepší kávu, než jakou dostanete v kavárně. Pořizovací cena se přitom pohybuje už v řádu pár set, samozřejmě záleží na značce a provedení.
French press je rozhodně skvělá volba pro všechny, kdo rádi pijí klasického turka a chtěli by si začít kávu připravovat kvalitnější metodou. Káva by se na rozdíl od turka měla extrahovat pouze několik málo minut. Poté se do ní vylučují ze sedliny i látky, které nejsou chutné a ani zdravé pro naše trávení. V nerezovém french pressu nebo plastovém french pressu si kávu připravíte stejně jako "turka" - namletou třeba i rovnou výběrovou kávu pouze zalijete horkou vodou. Poté však kávu díky sítku přefiltrujete. Káva tak bude čistější a chutnější.
Za velmi málo peněz dostanete z frenchpressu rozhodně chutnou kávu. Stačí dodržovat několik základních pravidel pro přípravu, které jsou společné pro všechny frenchpressy, nehledě na cenu, značku či velikost.
Chcete french press? Podívejte se na náš E-SHOP
VÝHODY FRENCH PRESSU
nízká pořizovací cena
velmi snadná příprava
nenáročná údržba
nemusíte dokupovat žádné filtry apod.
máte perfektní kontrolu nad teplotou vody a časem extrakce
HRUBOST MLETÍ: hrubé
Ideální je umlít kávu vždy čerstvou těsně před každou přípravou. Na frenchpress se káva mele poměrně hrubě a to na konzistenci cukru krystal. Pokud byste měli ve výsledném nápoji větší množství jemné kávové sedliny, doporučujeme příště mlít kávu ještě hruběji.
Jak připravit kávu ve french press?
✔ Celkový čas přípravy ve french pressu: 4 minuty
✔ Objem kávy: pro 300ml (pro větší objem volte více kávy)
✔ Množství kávy: 18g (poměr 6 gramů / 100ml)
Návod jak na přípravu kávy pomocí french press
Připravte si vodu o teplotě 93-95°C. Vodu používejte ideálně filtrovanou.
Namelte si čerstvě praženou kávu v množství 18 gramů / 300ml vody, pokud děláte více, počítejte s poměrem 6g / 100ml. Káva by měla být namletá hrubě a to na konzistenci cukru krystal.
Do nádobky french pressu nasypejte odpovídající množství kávy a zalijte cca 100 ml vody. Dobře promíchejte a počkejte 30 sekund. Tento krok lze přeskočit, avšak zbavuje kávu přebytečného CO2, který zejména čerstvě pražené kávy obsahují. CO2 zabraňuje dokonalé extrakci chutí, proto je dobré se jej takto zbavit před kompletním zalitím.
Dolijte zbytek vody a nechejte extrahovat 3 minuty, kávu nemíchejte.
Kávu zamíchejte a počkejte 1 min až klesne kávovina dolů.
Pote píst stlačte dolů. Nemusíte na něj nijak tlačit, píst neslouží k tomu, aby kávu stlačoval, tj. vymáčkl z ní poslední zbytek vody, tyto chutě v kávě nechceme.
Kávu ihned celou slijte a servírujte. Káva by neměla zůstat ve frenchpressu, aby se již dále nelouhovala.