Podle původu
– Arabica – jedná se o nejoblíbenější typ kávy, která má jemnou, ale velmi intenzivní chuť. Je vnímána jako nejkvalitnější druh kávy a proto také patří mezi ty nejdražší. Pěstována je v oblastech střední Ameriky a Afriky.
– Robusta – je méně známější a používanějším druhem kávy a to zejména pro svoji velmi výraznou hořkou chuť. Má velký obsah kofeinu a její pěstování je mnohem jednodušší než u Arabici. Z těchto důvodů je také významně levnější. Při výrobě káv je robusta přimíchávána k arabice, ale arabica je téměř vždy hlavní složkou vyráběné kávy.
– Bezkofeinová káva – vždy se jedná o kávu, která je klasická (tedy Arabica, Robusta, ..), a kofein je z této kávy různými procesy odstraňován (chemickými, vodními, či jinými procesy). Veškeré kávové boby totiž vždy obsahují poměrně velké množství kofeinu.
– Cibetková káva – je velmi vzácný a také velmi drahý druh kávy, který se vyrábí z trusu zvířat (Cibetka palmová). Chuť této kávy je opravdu intenzivní a aromatická. V ČR se stímto druhem kávy setkáte jen výjimečně a za originál si opravdu připlatíte.
– Zelená káva – jedná se o nepražený druh kávy, který je výrazně zdravější než klasická pražená káva. Je vhodná i při hubnutí, jelikož brání vstřebávání cukru a má celkově pozitivní vliv na metabolismus.