Podle formy
– Zrnková – jedná se o upražená zrnka kávy, které je nutné před přípravou umlít. Výhodou je jejich čerstvost, vůně, aroma a možnost zvolit si libovolnou hrubost umletí. Nevýhodou je nutnost použití mlýnků nebo automatických kávovarů.
– Mletá – v tomto případě se jedná již o připravenou směs umleté kávy. Výhodou je rychlost přípravy, výraznější chuť než u instantní kávy a také nepotřebu mlýnku. Nevýhodou je „slabší“ chuť než u zrnkové kávy a kratší čerstvost.
– Instantní – vyrábí se speciálními procesy převážně z hrubě mleté kávy. Výhodou je rychlá a snadná příprava při kterém nepotřebujeme žádné složité zařízení (pouze zalijete horkou vodou). Nevýhodou však je její méně výrazná chuť a aroma oproti mleté a zrnkové kávě (v některých případech se aroma musí kávě zpětně dodat uměle – chemickými procesy).
– Kapsle (E.S.E.pody) – jedná se o přesně porcovanou umletou kávu, která je uzavřená ve speciálních kapslích. Jejich výhodou je rychlá příprava, velmi dlouhá doba skladovatelnosti a také výrazné aroma. Nevýhodou je vyšší cena v přepočtu na jednu porci kávy a také nutnost pořízení speciálního kávovaru na kapsle.