Arabika
Arabikou nazýváme kávová zrnka kávovníku Coffea arabica. Vysoce jakostní káva si svět podmanila nižším obsahem kofeinu a širokým spektrem delikátních chutí a vůní. Plantážní zrnková káva arabika roste ve vyšších polohách (600-2000 m n. m.), dosahuje 3-5 metrů a první úrodu dává po 6 letech. Díky své popularitě je pěstována na většině plantáží a tvoří 75 % světové produkce kávy.
Plody připomínající barvou i velikostí třešně se obvykle sklízejí několikrát za sezonu. Zpracovávají se buď promýváním, suchou nebo polopromývanou metodou. Výsledkem jsou zelená kávová zrnka. Ta se buď praží, nebo prodávají v přirozeném stavu. Arabika je velmi citlivá na změnu teploty, proto se k pražení musí přistupovat jemně a s ohledem na specifika dané odrůdy.
Kávovník arabský má mnoho odrůd, každou charakterizuje jiné aroma, chuť, vůně i vzhled a velikost kávových zrn. Nejčastěji se setkáváme s odrůdami Typica, Bourbon, Caturra, Mundo Nuovo, Maragogype, Pacamara a Geisha.